Układy równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asia1992rok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2009, 17:45

Układy równań

Post autor: asia1992rok »

Mam 3 przykłady do rozwiązania. A oto zadanie:

Rozwiąż algebraicznie metodą podstawiania i przeciwnych współczynników (czyli każdy przykład 2 sposobami) następujące układy równań:

a)
1 - 0,3(y-2)=x+1/5
y-3/4= 4x+9/20 - 1,5

b)
(x+5)(y-2)=(x+2)(y-1)
(y-4)(y+7)=(x-3)(y+4)

c)
(x-3)(x+3)+3y-x+2=(x-2)do pot 2 + y
-2x+y=2

Próbowałam rozwiązywać i za nic mi nie wychodzi . jedynie w przykładzie c) metodą przeciwnych współczynników mam z głowy ale w metodzie podstawiania nie wychodzi . kto mi pomoże? :(
asia1992rok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2009, 17:45

Post autor: asia1992rok »

tam gdzie sa takie kreski / jest ułamek
asia1992rok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2009, 17:45

Post autor: asia1992rok »

(x+5)(y-2)=(x+2)(y-1)
(y-4)(y+7)=(x-3)(y+4)

teraz chodzi tylko o ten przyklad. tamte rozwiazalam. nie wiem co z tym czy sie to jakos przeksztalca czy cos?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

(y-4)(y+7)=(x-3)(y+4)
dobrze to spisałaś?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
asia1992rok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2009, 17:45

Post autor: asia1992rok »

chyba tak
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

równanie

Post autor: Galen »

anka pisze:(y-4)(y+7)=(x-3)(y+4)
dobrze to spisałaś?
po lewej stronie chyba jeden z y powinien być x ,ale który ?
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Na 100% jest bład, bo II równanie przyjmie postać:
\(- xy - 4x + y^2 + 6y - 16=0\)
i metodą przeciwnych wspólczynników układu rozwiązać się nie da.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
asia1992rok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2009, 17:45

Post autor: asia1992rok »

ten pierwszy jest x
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\{(x+5)(y-2)=(x+2)(y-1)\\(x-4)(y+7)=(x-3)(y+4)\)

\(\{xy-2x+5y-10=xy-x+2y-2\\xy+7x-4y-28=xy+4x-3y-12\)

\(\{xy-2x+5y-xy+x-2y=-2+10\\xy+7x-4y-xy-4x+3y=-12+28\)

\(\{-x+3y=8\\3x-y=16\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
asia1992rok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2009, 17:45

Post autor: asia1992rok »

dzięki
pablodie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2009, 16:37

Post autor: pablodie »

A ja sie podłącze pod temat, czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu takiego układu:

a+b=-8
2d+a=-9
2c-a=-1
2c+b=-9
2d-b=-1
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

5 równań i 4 niewiadome?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
pablodie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2009, 16:37

Post autor: pablodie »

tak, 5 równań i 4 niewiadome
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\{a+b=-8\\2d+a=-9\\2c-a=-1\\2c+b=-9\\2d-b=-1\)
\(\{a=-b-8\\2d-b-8=-9\\2c+b+8=-1\\2c+b=-9\\2d-b=-1\)
\(\{a=-b-8\\b=2d-8+9\\2c+b+8=-1\\2c+b=-9\\2d-b=-1\)
\(\{a=-b-8\\b=2d+1\\2c+2d+1+8=-1\\2c+2d+1=-9\\2d-2d-1=-1\)
\(\{a=-2d-1-8\\b=2d+1\\2c=-2d-1-8-1\\2c=-2d-1-9\\-1=-1\)
\(\{a=-2d-9\\b=2d+1\\c=-d-5\\c=-d-5\\-1=-1\)
\(\{a=-2d-9\\b=2d+1\\c=-d-5\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
pablodie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2009, 16:37

Post autor: pablodie »

Dziękuje:)
ODPOWIEDZ