Układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(\begin{cases}2x-4y=\sqrt 3\\2x+y=\sqrt 2\end{ases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}5y=\sqrt 2-\sqrt 3\\2x+y=\sqrt 2\end{cases}\ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}y=\frac{\sqrt 2-\sqrt 3}{5}\\2x+\frac{\sqrt 2-\sqrt 3}{5}=\sqrt 2 \end{cases}\
\ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}y=\frac{\sqrt 2-\sqrt 3}{5}\\2x=\frac{4\sqrt 2+\sqrt 3}{5}\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}y=\frac{\sqrt 2-\sqrt 3}{5}\\x=\frac{4\sqrt 2+\sqrt 3}{10}\end{cases}\)
\ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}y=\frac{\sqrt 2-\sqrt 3}{5}\\2x=\frac{4\sqrt 2+\sqrt 3}{5}\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}y=\frac{\sqrt 2-\sqrt 3}{5}\\x=\frac{4\sqrt 2+\sqrt 3}{10}\end{cases}\)