Równanie wykładnicze

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
falko
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 sie 2009, 22:31

Równanie wykładnicze

Post autor: falko »

\(3^{x^2-4x}=27^{x+2}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(3^{x^2-4x}=27^{x+2}\\
3^{x^2-4x}=(3^3)^{x+2}\\
x^2-4x=3(x+2)\\
x^2- 7x - 6 = 0\)


Delta i pierwiastki.

Ps to nie ma nic wspólnego z logarytmami. Chyba, że źle przepisałeś przykład.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ