równane okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

równane okręgu

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Okrąg przechodzący przez punkt B(5,1) jest styczny do prostej

k:x+y-2=0

w punkcie A(1,1).

a) Wzynacz rówanaie tego okręgu.

b) Oblicz ple trójkata CDS, gdzie S jest środkiem okregu, zaś C i D punktami przecięcia sie paraboli

\(y=x ^{2} -2x\) z prostą k.

dziękuję
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Środek szukanego okręgu musi należeć do prostej prostopadłej do danej prostej k i przechodzącej przez punkt styczności.
k : y=-x+2
p : y=x
Stąd wniosek,że obie współrzędne środka okręgu są jednakowe. S=(a,a)
Przyrównuję odległość SP do odległości SB (bo to długość promienia) i obliczam a.
Odp.a=3 r=2pierwiastki z 2.
zad.b)
S=(3,3)
Z układu równań prostej k i paraboli mamy C=(-1,3) D=(2,0) Pole trójkąta=0,5/CD/razy/PS/=12
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję
ODPOWIEDZ