równanie opisujące okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

równanie opisujące okrąg

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Sprawdź, które równanie opisuje okrąg

a)

\(x ^{2}+y ^{2} -2x-6y+9=0\)

b)

\(x ^{2}+y ^{2} -6x+2y+10=0\)

dziekuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a) \(x^2+y^2-2x-6y+9=0\ \Leftrightarrow \ (x-1)^2+(y-3)^2=1\)
b) \(x^2+y^2-6x+2y+10=0\ \Leftrightarrow \ (x-3)^2+(y-1)^2=0\)

równanie a. opisuje okrąg o środku w punkcie S(1,3) i promieniu r=1
równanie b. opisuje punkt S(3,1)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

nie wiem jeszcze jak z tym przykładem poradzic sobie:

\(3x ^{2}+3y ^{2} +18x-6y-2=0\)

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Podziel obydwie strony równania przez 3
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję bardzo
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a jak można dokładnie narysować okrąg w układzie współrzędnych o promieniu: \(\sqrt{5}\) ?

dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

z twierdzenia Pitagorasa, narysuj trójkąt prostokątny o bokach \(a=1\), \(b=2\) wtedy przeciwprostokątna będzie miała długość \(\sqrt{5}\) i to będzie promień okręgu
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ