równanie z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

równanie z wartością bezwzględną

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

rozwiąż równanie:

\(2x ^{2} -|x|-15=0\)

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}x\geq 0\\2xx^2-x-15=0\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}x\geq 0\\x=-\frac{5}{2}\ \ \ lub\ \ x=3\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x=3\)

lub

\(\begin{cases}x<0\\2x^2+x-15=0\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}x<0\\x=-3\ \ \ lub\ \ \ x=\frac{5}{2}\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x=-3\)

odp. x=3 lub x=-3
Ostatnio zmieniony 10 sie 2009, 21:02 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

Jola, masz błąd w obliczeniach. wynik prawidłowy to x=-3 lub x=3
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Tak, pomyliłam się w rachunkach. Już poprawiłam.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

z powyższym przykłądem poradziłam sobie,
nie wiem jak taki przypadek rozwiązać:

\(x ^{2} -4x+|x ^{2}-5|-1=0\)

dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

czy dwóch przypadków nie tworzą sie cztery?

\(\begin{cases} x \ge \sqrt{5} \\ x \le - \sqrt{5} \end{cases}\)

\(\begin{cases} x< \sqrt{5} \\ x>- \sqrt{5} \end{cases}\)

nie wiem jak pwinno być?

proszę mi pomóc
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}x\in (\ -\infty\ ;\ -\sqrt{5}\ >\cup<\sqrt{5}\ ;\ +\infty\ )\\x^2-4x+x^2-5=1\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x=4\)

lub

\(\begin{cases}x\in(\ -\sqrt{5}\ ;\ \sqrt{5}\ )\\x^2-4x-x^2+5-1=0\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x=1\)

odp. x=4 lub x=1
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a jak będą wygladały warunki do tego przykładu:

\(|x ^{2}-4|+|x ^{2}-5|=1\)

dziekuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\begin{cases} x\in (-\infty;-\sqrt{5}) \\ x^2-4+x^2-5=1\end{cases} \vee \begin{cases} x\in<-\sqrt{5};-2) \\x^2-4-x^2+5=1 \end{cases} \vee \begin{cases} x\in<-2;2) \\-x^2+4-x^2+5=1\end{cases} \vee \begin{cases} x\in<2;\sqrt{5}) \\ x^2-4-x^2+5=1 \end{cases} \vee \begin{cases} x\in<\sqrt{5};+\infty) \\ x^2-4+x^2-5=1 \end{cases}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(x\in<-\sqrt{5};-2>\cup<2;\sqrt{5}>\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

proszę mi pomóc z takim przykładem:

\(|x ^{2}+3x+1| \le 1\)

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}x^2+3x+1\geq -1\\x^2+3x+1\leq 1\end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ \begin{cases}x\in (-\infty;-2>\cup <-1;+\infty)\\x\in<-3;0>\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x\in <-3;-2>\cup <-1;0>\)
ODPOWIEDZ