nierówność spełniona

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

nierówność spełniona

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Wyznacz te wartości praametru m, dla których nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą

\((4-m)x ^{2}-3x+m+4>0\)


dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Wykres lewej strony nierówności musi być położony nad osią OX, czyli\(\ \ \begin{cases}4-m>0\\\Delta<0\end{cases}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dzięki
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a jak będzie z tym przykładem:

\((m ^{2}+4m-5)x ^{2} -2(m-1)x+2<0\)

?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\begin{cases}m^2+4m-5<0\\ \Delta<0 \end{cases}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a ten przykład:

\(f(x)= \sqrt{x ^{2} -mx+m+3}\)

warunekk:

\(\begin{cases} x ^{2} -mx+m+3 \ge 0 \\ \Delta \le 0 \end{cases}\)

?
czy to co napisałam powyżej to są dwa warunki?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

czy to co napisałam powyżej to są dwa warunki?

czy to są załozenia czy warunki?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

powinno być:
\(\begin{cases} a>0 \\ \Delta\leq 0 \end{cases}\)
czyli tutaj rozpatrujemy tylko drugi warunek, bo a=1

jak dla mnie to są warunki :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

dziedzinę danej funkcji określa warunek:\(\ \ \bigwedge_{x\in R}\ x^2-mx+m+3\geq 0\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \Delta\leq 0\ \ \Rightarrow\ \ \ m\in <\ -2\ :\ 6\ >\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję bardzo
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

jola pisze:dziedzinę danej funkcji określa warunek:\(\ \ \bigwedge_{x\in R}\ x^2-mx+m+3\geq 0\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \Delta\leq 0\ \ \Rightarrow\ \ \ m\in <\ -2\ :\ 6\ >\)
czy cały ten zapis powinien byc w odpowiedzi?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Nie. Wystarczy napisać, że dziedziną jest R jeżeli\(\ \ m\in <-2;6>\)
ODPOWIEDZ