wyznaczanie wartosci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wyznaczanie wartosci

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:


Wyznacz te wartosci parametru m, dla których pierwiastki róanania

\(x ^{2} -mx+m+3=0\)

spełniaja warunek

\(x _{1} -x _{2} =1\)

wyszło mi tak:

\(\ \sqrt{\Delta} =8\)

\(m \in (- \infty ,-2) \cup (6,+ \infty )\)

Warunki:

\(\begin{cases} x _{1} -x _{2} =1 \\ x _{1}+x _{2} =m \\ x _{1}x _{2} =m+3 \end{cases}\)

wiec
\(m=1- \sqrt{7}\)
\(m=1+ \sqrt{7}\)

a powinno wyjść:

\(m=2- \sqrt{17}\)
\(m=2+ \sqrt{17}\)

Dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

z pierwszych dwóch równań wyznaczasz \(x_1=\frac{m+1}{2}\) i \(x_2=\frac{m-1}{2}\)
podstawiając do trzeciego równania otrzymujemy równanie: \(\frac{m+1}{2} \cdot \frac{m-1}{2}=m+3\)
z czego mamy:
\(m^2-4m-13=0
\sqrt{\Delta}=2\sqrt{17}
m_1=2-\sqrt{17}
m_2=2+\sqrt{17}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tak, znalzałam swój błąd, przy mnożeniu pierwiastków nie pomnożyłam 2 raz 2, i dlatego miałam zły wynik, dziekuję bardzo
ODPOWIEDZ