proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Dla jakich wartości parametru m oba pierwiastki równania
\(x ^{2} -mx+2=0\)
należą do przedziału <0;3>
dziekuję
pierwiastki należą do przedziału
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(\begin{cases}x_1<3\\x_2<3\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \begin{cases}x_1-3<0\\x_2-3<0\end{cases}\ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases} x_1-3+x_2-3<0\\(x_1-3)(x_2-3>0\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}x_1+x_2<6\\x_1x_2-3(x_1+x_2)+9>0\end{cases}\)
konieczne warunki:
\(\begin{cases}\Delta\geq 0\\x_1x_2>0\\x_1+x_2>0\\x_1+x_2<6\\x_1x_2-3(x_1+x_2)+9>0\end{cases}\)
konieczne warunki:
\(\begin{cases}\Delta\geq 0\\x_1x_2>0\\x_1+x_2>0\\x_1+x_2<6\\x_1x_2-3(x_1+x_2)+9>0\end{cases}\)