pierwiastek jest sin

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

pierwiastek jest sin

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

1.

Dla jakich wartości parametru m równanie

\(x ^{2}+mx+2m-2=0\)

ma dwa pierwiastki, z których jeden jest sinusem, a drugi kosinusem tego samego kąta.

2.
Dla jakich wartości parametru m równanie

jeden pierwiastek równania

\(x ^{2} -(m+1)x+1,2m=0\)

jest równy sinusowi, a drugi cosinusowi tego samego kąta.


dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}\Delta\geq 0\\ x_1=\sin \alpha\ \ \ \ i\ \ \ \ x_2=\cos \alpha\ \ \ i\ \ \ \sin^2\alpha+\cos ^2\alpha=1\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ x_1^2+x_2^2=1\end{cases}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

proszę mi pomóc, ile wyniesie delta z takiego równania:

\(x ^{2}-(m+1)x+1,2m=0\)

dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\Delta=m^2+2m+1-4,8m=m^2-2,8m+1\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

więc pierwiastek będzie z 3,84
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

tak
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\sqrt{3,84}=0,8\sqrt{6}\)
ODPOWIEDZ