suma kwadratów pieriastków

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

suma kwadratów pieriastków

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Dla jakich wartosci parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest równa S.

\(x ^{2} +2(m-1)x+m ^{2} -4=0\)

S=12.

Robiłam tak:

\(x _{1} ^{2} +x _{2} ^{2} =12\)

\((x _{1} +x _{2} ) ^{2} -2x _{1}x _{2}=12\)

\((- \frac{b}{a} ) ^{2} -2 \frac{c}{a}\)

\((-b) ^{2} -2c-12=0\)

\(4m ^{2} -4m+4-2m ^{2}+8-12=0\)

\(2m ^{2} -4m=0\)

tu chyba powinna wyjść delta =0 bo jest tylko jedno rozwiązanie: m=0

i nie wiem dlaczego?

dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Nie zbadałaś koniecznego warunku:\(\ \ \Delta\geq 0\)

w przekształceniu błąd, powinno być:\(\ \ 4m^2-8m+4 .....\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuję
ODPOWIEDZ