równanie ma rozwiazanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

równanie ma rozwiazanie

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Wykaż, że dla każdej wartosci parametru m \((m \in R)\) podane równanie ma rozwiązanie:

\(mx ^{2} +(3m+1)x+2m+1=0\)

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

przypadek 1.

jeżeli m=0 to dane równanie przyjmuje postać x+1=0\(\ \ \ \Rightarrow\ \ x =-1\ \ \ \Rightarrow\ \ \\)dane równanie ma rozwiązanie

przypadek 2.

jeżeli\(\ \ \ m\neq 0\ \ \ to\ \ \Delta=(m+1)^2\ \ \Rightarrow\ \ \bigwedge_{m\neq 0}\Delta\geq 0\ \ \ \Rightarrow\ \ \\)dane równanie ma rozwiązanie


z przyp. 1 i z przyp.2\(\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ \bigwedge_{m\in R}\\)dane równanie ma rozwiąznie
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ