nierówność, rozwiazanie graficzne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

nierówność, rozwiazanie graficzne

Post autor: celia11 »

prosze o pomoc w rozwiazaniu:

Rozwiaż graficznie nierówność f(x)>g(x)

\(f(x)=x ^{2} +4x+3\)

\(g(x)=-x ^{2} +9\)

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x) i g(x). Zaznacz na wykresie, najlepiej innym kolorem, część wykresu funkcji f(x) położoną nad wykresem funkcji g(x) i zrzutuj tę część na oś OX. Otrzymany zbiór to rozwiązanie nierówności.
Liczby będące rozwiązaniem równania f(x)=g(x) będą końcami przedziałów będących rozwiązaniem nierówności.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ