jak rozwiązać coś takiego bo już się głupi robie.
sin2α = sin4α
równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(sin 4\alpha-sin2\alpha=0\)
\(2sin2\alpha\cdot cos2\alpha-sin2\alpha=0\)
\(sin2\alpha (2\cos2\alpha -1)=0\)
\(sin2\alpha=0\ \ \ \ \ lub\ \ \ \ \cos2\alpha=\frac{1}{2}\)
\(2\alpha=k\pi\ \ \ \ \ \ lub\ \ \ \ 2\alpha=\frac{\pi}{3}+2k\pi\ \ \ \ \ lub\ \ \ \ 2\alpha=-\frac{\pi}{3}+2k\pi\)
\(\alpha=\frac {k\pi}{2}\ \ \ \ \ lub\ \ \ \ \alpha =k\p +\frac{\pi}{6}\ \ \ \ \ lub\ \ \ \ \alpha =k\pi -\frac{\pi}{6}\ \ \ \ i\ \ \ k\in C\)
\(2sin2\alpha\cdot cos2\alpha-sin2\alpha=0\)
\(sin2\alpha (2\cos2\alpha -1)=0\)
\(sin2\alpha=0\ \ \ \ \ lub\ \ \ \ \cos2\alpha=\frac{1}{2}\)
\(2\alpha=k\pi\ \ \ \ \ \ lub\ \ \ \ 2\alpha=\frac{\pi}{3}+2k\pi\ \ \ \ \ lub\ \ \ \ 2\alpha=-\frac{\pi}{3}+2k\pi\)
\(\alpha=\frac {k\pi}{2}\ \ \ \ \ lub\ \ \ \ \alpha =k\p +\frac{\pi}{6}\ \ \ \ \ lub\ \ \ \ \alpha =k\pi -\frac{\pi}{6}\ \ \ \ i\ \ \ k\in C\)