Nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
------------------------------------------------------------
\(f(2x) = log_9(4x+1)\)
\(f(f(2x)) = log_9(2(log_9(4x+1))+1)\)
------------------------------------------------------------
dziedzina:
\(2x+1 > 0\\ \ \\
x > -\frac 1 2\)
------------------------------
\(4x+1 > 0\\ \ \\
x > -\frac 1 4\)
------------------------------
\(2(log_9(4x+1))+1 > 0\\ \ \\
log_9(4x+1) > -\frac 1 2\\ \ \\
4x+1 > \frac 1 3\\ \ \\
4x > -\frac 2 3\\ \ \\
x > -\frac 1 6\)
------------------------------------------------------------
\(log_9(2(log_9(4x+1))+1) <= 0\\ \ \\
2(log_9(4x+1))+1 <= 1\\ \ \\
2(log_9(4x+1)) <= 0\\ \ \\
log_9(4x+1) <= 0\\ \ \\
4x+1 <= 1\\ \ \\
4x <= 0\\ \ \\
x <= 0\)
------------------------------------------------------------
\(x \in (-\frac 1 6 , 0>\)
\(f(2x) = log_9(4x+1)\)
\(f(f(2x)) = log_9(2(log_9(4x+1))+1)\)
------------------------------------------------------------
dziedzina:
\(2x+1 > 0\\ \ \\
x > -\frac 1 2\)
------------------------------
\(4x+1 > 0\\ \ \\
x > -\frac 1 4\)
------------------------------
\(2(log_9(4x+1))+1 > 0\\ \ \\
log_9(4x+1) > -\frac 1 2\\ \ \\
4x+1 > \frac 1 3\\ \ \\
4x > -\frac 2 3\\ \ \\
x > -\frac 1 6\)
------------------------------------------------------------
\(log_9(2(log_9(4x+1))+1) <= 0\\ \ \\
2(log_9(4x+1))+1 <= 1\\ \ \\
2(log_9(4x+1)) <= 0\\ \ \\
log_9(4x+1) <= 0\\ \ \\
4x+1 <= 1\\ \ \\
4x <= 0\\ \ \\
x <= 0\)
------------------------------------------------------------
\(x \in (-\frac 1 6 , 0>\)
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
mam nadzieje ze chodzi o to
\(2(log_9(4x+1))+1 > 0\\ \ \\
log_9(4x+1) > -\frac 1 2\\ \ \\
log_9(4x+1) > log_9 ({\frac 1 3}) \\ \ \\
4x+1 > \frac 1 3\\ \ \\
4x > -\frac 2 3\\ \ \\
x > -\frac 1 6\)
3 linijka to zamiana wartości \(-\frac 1 2\) na logarytm o podstawie 9, którego wynikiem jest właśnie \(-\frac 1 2\)
\(log_9 {\frac 1 3} = -\frac 1 2\\ \ \\
\frac 1 3 = 9^{-\frac 1 2}\\ \ \\
\frac 1 3 = 3^{-1}\\ \ \\
\frac 1 3 = \frac 1 3\\ \ \\\)
\(2(log_9(4x+1))+1 > 0\\ \ \\
log_9(4x+1) > -\frac 1 2\\ \ \\
log_9(4x+1) > log_9 ({\frac 1 3}) \\ \ \\
4x+1 > \frac 1 3\\ \ \\
4x > -\frac 2 3\\ \ \\
x > -\frac 1 6\)
3 linijka to zamiana wartości \(-\frac 1 2\) na logarytm o podstawie 9, którego wynikiem jest właśnie \(-\frac 1 2\)
\(log_9 {\frac 1 3} = -\frac 1 2\\ \ \\
\frac 1 3 = 9^{-\frac 1 2}\\ \ \\
\frac 1 3 = 3^{-1}\\ \ \\
\frac 1 3 = \frac 1 3\\ \ \\\)