Rownanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
desserto
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 25 mar 2009, 17:56
Podziękowania: 2 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: desserto »

Witam mam problem z rownaniem typu:
1/cos(x) + cos(x) = cos^2(x) + 1
Mógłby ktoś napisać jak je rozwiązać?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(cosx\ne0\\
cosx\ne \frac{\pi}{2}+k \pi\)

\(\frac{1}{cosx}+cosx=cos^2x+1\\
\frac{1}{cosx}+\frac{cos^2x}{cosx}=cos^2x+1\\
\frac{1+cos^2x}{cosx}=\frac{cos^2x+1}{1}\\
cosx=1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ