Witam,
Prosilbym o pomoc w 2 przykladach:
1)
log(2) x + log(4) x + log(8) x = 2
(k) - podstawa logarytmu
2)
log x + log(x+1) >= 2
Moje odpowiedzi:
1) x = pier. 11 stopnia z 4(do pot. 6)
2) x E ( -1 + pier. z 401 /2) U +niesk.
Wyszły mi dziwne wyniki i prosilbym o pomoc w dojściu do prawidłowych rozwiązań.
3)
2log x + 3 log 2 <5
Równania i nierówności logarytmiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Zad.1
\(\log_2x+\log_4x+log_8x=2 \ \ \ i\ \ \ x>0\)
\(\log_2x+\frac{log_2x}{\log_24}+\frac{log_2x}{\log_28}=2\)
\(\log_2x+\frac{\log_2x}{2}+\frac{\log_2x}{3}=2\)
\(6\log_2x+3\log_2x+2\log_2x=12\)
\(11\log_2x=12\)
\(\log_2x=\frac{12}{11}\)
\(x=2^{\frac{12}{11}}\)
\(x=2\cdot{2^{\frac{1}{11}}}\)
\(x=2\cdot\sqrt[11]{2}\)
Zad.2
\(\log x+\log(x+1)\geq 2\ \ i\ \ x>0\)
\(\log {[x(x+1)]}\geq {\log 100}\)
\(x(x+1)\geq 100\)
\(x^2+x-100\geq 0\)
\(\ \ \ \ \ \ \ \Delta=401\ \ \ i\ \ \ x=\frac{-1-\sqrt{401}}{2}\ \ \ lub\ \ \ x=\frac{-1+\sqrt{401}}{2}\)
\(x\in (-\infty\ ;\ \frac{-1-\sqrt{401}}{2}>\cup <\frac{-1+\sqrt{401}}{2}\ ;\ +\infty )\ \ \ i\ \ x>0\)
\(x\in <\frac{-1+\sqrt{401}}{2}\ ;\ +\infty)\)
Zad.3
\(2\log x+3\log 2<5\ \ \ i\ \ \ x>0\)
\(\log x^2+\log 8< 5\)
\(\log (8x^2)<\log 10^5\)
\(8x^2<10^5\)
\(x^2<125000\)
\(-250\sqrt{2}<x<250\sqrt{2}\ \ \ \ i\ \ \ x>0\)
\(x\in (\ 0\ ;\ 250\sqrt{2})\)
\(\log_2x+\log_4x+log_8x=2 \ \ \ i\ \ \ x>0\)
\(\log_2x+\frac{log_2x}{\log_24}+\frac{log_2x}{\log_28}=2\)
\(\log_2x+\frac{\log_2x}{2}+\frac{\log_2x}{3}=2\)
\(6\log_2x+3\log_2x+2\log_2x=12\)
\(11\log_2x=12\)
\(\log_2x=\frac{12}{11}\)
\(x=2^{\frac{12}{11}}\)
\(x=2\cdot{2^{\frac{1}{11}}}\)
\(x=2\cdot\sqrt[11]{2}\)
Zad.2
\(\log x+\log(x+1)\geq 2\ \ i\ \ x>0\)
\(\log {[x(x+1)]}\geq {\log 100}\)
\(x(x+1)\geq 100\)
\(x^2+x-100\geq 0\)
\(\ \ \ \ \ \ \ \Delta=401\ \ \ i\ \ \ x=\frac{-1-\sqrt{401}}{2}\ \ \ lub\ \ \ x=\frac{-1+\sqrt{401}}{2}\)
\(x\in (-\infty\ ;\ \frac{-1-\sqrt{401}}{2}>\cup <\frac{-1+\sqrt{401}}{2}\ ;\ +\infty )\ \ \ i\ \ x>0\)
\(x\in <\frac{-1+\sqrt{401}}{2}\ ;\ +\infty)\)
Zad.3
\(2\log x+3\log 2<5\ \ \ i\ \ \ x>0\)
\(\log x^2+\log 8< 5\)
\(\log (8x^2)<\log 10^5\)
\(8x^2<10^5\)
\(x^2<125000\)
\(-250\sqrt{2}<x<250\sqrt{2}\ \ \ \ i\ \ \ x>0\)
\(x\in (\ 0\ ;\ 250\sqrt{2})\)