Równanie kwadratowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: ewelka-6 »

\(x^2-7x+6=0\)
Krycho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 20 maja 2009, 15:46
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: Krycho »

\(\Delta=b^2-4ac\)
\(x^2\) - a
-7x - b
6 - c
Podstawic i dalej
Jesli delta jest dodatnia
\(x_{1}=\frac {-b-\sqrt\Delta} {2a}\)
\(x_{2}=\frac {-b+\sqrt\Delta} {2a}\)
Jesli delta = 0
\(x_{1}=\frac {-b} {2a}\)
Jesli jest ujemna to rownanie nie ma rozwiazania
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

-6 i -1
Krycho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 20 maja 2009, 15:46
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: Krycho »

6 i 1

b = -7 a nie 7 bo w rownaniu \(x=\frac {-b-\sqrt\Delta} {2a}\) bedzie
\(x=\frac {-(-7)-5} {2\cdot 1}\)
\(x=\frac {2} {2}=1\)
ODPOWIEDZ