Oblicz wartosc parametu m dla których równanie......

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Oblicz wartosc parametu m dla których równanie......

Post autor: ewelka-6 »

Oblicz wartosc parametu m dla których równanie ma dwa równe pierwirwiastki dodatnie

\(2x^2-x-3m+2\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\ \ \Delta = 0\ \ \ i\ \ \ x_o>0\ \ \\)

\(\ \ \ x_o=\frac{1}{4}\ \\)stąd wniosek, że\(\ \ \ x_o>0\ \ \\)dla każdego m

\(\ \ \ \Delta=24m-7\ \ \ i\ \ \ \Delta=0\ \ \\)stąd\(\ \ \ \ m=\frac{7}{24}\)

odp.: Dane równanie ma dwa równe dodatnie pierwiastki dla\(\ \ \ m=\frac{7}{24}\)
ODPOWIEDZ