Równanie dwukwadratowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Równanie dwukwadratowe

Post autor: ewelka-6 »

\(5x^4-x^2-4=0\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Stosujemy podstawienie\(\ \ \ x^2=t\ \ \ i\ \ \ t\geq 0\)

\(5t^2-t-4=0\ \ \\)stąd\(\ \ \ t=1\ \ \ lub\ \ \ t=-\frac{4}{5}\ \ \ i\ \ \ t\geq 0\ \ \\)czyli \(\ \ \ t=1\ \ i\ \ x^2=t\ \\)stąd \(\ \ \ x^2=1\ \ \\) czyli x=-1 lub x=1
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

jolu, jak chcesz coś przerzucić do drugiej linijki w latexie, trzeba wpisac coś takiego: \\
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Dziękuję Pol. O tym przenoszeniu to akurat wiem.
Jeśli dałbyś mi wskazówki, lub podał adres gdzie mogę znaleźć takie wskazówki, jak na Forum wykonać rysunek figury płaskiej, bryły geometrycznej, w układzie współrzędnych narysować wykres funkcji (liniowej, kwadratowej), byłabym Ci bardzo wdzięczna.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

program GEONExT umożliwia wykonanie takiego rysunku
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Pol, bardzo dziękuję.
ODPOWIEDZ