Tożsamości trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: julia13 »

Prosze niech mi ktos pomoze ze sprawdzeniem czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi

sin alfa * tg alfa= 1/ cos - cos alfa...
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

zastąpię \(\alpha\) x'em dla wygody ;)

\(P = \frac 1 {cosx} - cosx = \frac 1 {cosx} - \frac {cos^2 x} {cosx}\\ \ \\ = \frac {1-cos^2 x} {cosx} = \frac {sin^2 x} {cosx} = \\ \ \\ sinx \cdot \frac {sinx} {cosx} = sinx \cdot tgx = L\)
ODPOWIEDZ