Mam mały problem z tymi przykładami...no dobrze...DUZY...miałam z tego tematu jedna lekcje, troche nie zrozumiałam a musze to miec opanowane...
Sprawdz czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi wiedzac ze alfa nalezy do (0, 90 stopni)
a) 1- 2 sin kwadrat alfa=2 cos kwadrat alfa-1
b)cos kwadrat alfa-sin kwadrat alfa= 2 cos kwadrat alfa-1
c)2/cos kwadrat alfa - 1= 1+ 2 tg kwadrat alfa
d)1/1- cos alfa + 1/ 1+ cos alfa=2/sin kwadrat alfa
e)1- sin kwadrat=ctg alfa-cos alfa/ctg alfa
Prosze o jakas pomoc...
Trygonometria i podstawowe tożsamości trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
c).
\(L=\frac{2}{\cos^2\alpha}-1=\frac{2-\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{2(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)-\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{2\sin^2\alpha+2\cos^2\alpha-\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{\cos^2\alpha+2\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}+\frac{2\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}=1+2tg^2\alpha=P\)
\(L=\frac{2}{\cos^2\alpha}-1=\frac{2-\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{2(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)-\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{2\sin^2\alpha+2\cos^2\alpha-\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{\cos^2\alpha+2\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}+\frac{2\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}=1+2tg^2\alpha=P\)