Dla jakich rzeczywistych wartości parlamentu m równanie
cos3x+cos(3x+4/3pi)=m-2
Trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(\cos 3x+\cos(3x+\frac{4}{3}\pi)=m-2\)[
\(2\cos(3x+\frac{2}{3}\pi)\cdot\cos(-\frac{2}{3}\pi)=m-2\)
\(2\cos(3x+\frac{2}{3}\pi)\cdot\cos\frac{2}{3}\pi=m-2\)
\(2\cos(3x+\frac{2}{3}\pi)\cdot(-\frac{1}{2})=m-2\)
\(\cos(3x+\frac{2}{3}\pi)=2-m\)
\(-1\leq2-m\leq1\)
\(-3\leq-m\leq-1\)
\(3\geq m\geq 1\)
odp.: \(m\in<1;3>\)
\(2\cos(3x+\frac{2}{3}\pi)\cdot\cos(-\frac{2}{3}\pi)=m-2\)
\(2\cos(3x+\frac{2}{3}\pi)\cdot\cos\frac{2}{3}\pi=m-2\)
\(2\cos(3x+\frac{2}{3}\pi)\cdot(-\frac{1}{2})=m-2\)
\(\cos(3x+\frac{2}{3}\pi)=2-m\)
\(-1\leq2-m\leq1\)
\(-3\leq-m\leq-1\)
\(3\geq m\geq 1\)
odp.: \(m\in<1;3>\)