Równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Przemek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 28 wrz 2008, 10:18

Równanie trygonometryczne

Post autor: Przemek »

Zad. Rozwiąż równanie
tg2x=3tgx
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

Skorzystaj z tego, że \(tg2x=\frac{2tgx}{1-tg^2x}\) , podstaw \(tgx=t\). Pozostaje równanie:

\(\frac{2t}{1-t^2}=3t\)
ODPOWIEDZ