Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

Nierówność

Post autor: homosapiens »

\(f(x)= log_x \frac{1}{3}\)

rozwiąż nierówność : \(f(x-1) + f(x+1) < f(5-x)\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Podpowiedź:
\(f(x)=log_{x}{\frac{1}{3}}=\frac{log_{3}\frac{1}{3}}{log_{3}x}=\frac{-1}{log_{3}x}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ