dziwne równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 48
- Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50
dziwne równanie
sporządz ilustracje graficzną równania 2x przez I x - 1 I = x i na jej podstawie podal liczbę rozwiązań.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 48
- Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Równanie \(\frac{2x}{|x-1|}\ =\ x\) można zapisać w postaci równoważnego układu \(y\ =\ \frac{2x}{|x-1|}\ \ i\ y=x\)
I równanie przyjmie postać: jeżeli x>1 to \(y=2+\frac{2}{x-1}\) oraz jeżeli x<1, to \(y=-2+\frac{-2}{x-1}\)
Musisz narysowć w jednym układzie współrzędnych wykres I równania i wykres równania y=x.
Z wykresu odczytujesz odcięte wspólnych punktów i to jest graficzne rozwiązanie danego równania.
odp.: x=-1 lub x=0 lub x=3
I równanie przyjmie postać: jeżeli x>1 to \(y=2+\frac{2}{x-1}\) oraz jeżeli x<1, to \(y=-2+\frac{-2}{x-1}\)
Musisz narysowć w jednym układzie współrzędnych wykres I równania i wykres równania y=x.
Z wykresu odczytujesz odcięte wspólnych punktów i to jest graficzne rozwiązanie danego równania.
odp.: x=-1 lub x=0 lub x=3