Jak sie rozwiazuje uklady rownan z wartoscia bezwzgledna metoda graficzna?
np
\(\{|x+y|=1\\ x-y=7\)
mam rozwiazac metoda graficzna, tylko jak?
metoda graficzna uklady rownan
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Rozpisz równanie z wartością bezwzględną na dwa równania.
\(x+y=1\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;x+y=-1\)
Z każdego z tych równań utwórz równanie prostej:
\(y=-x+1\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;y=-x-1\)
Rysujesz dwie proste równoległe ,są one wykresem równania pierwszego.
Teraz wzór na y z drugiego równania:
\(y=x-7\)
Proste równoległe (są one wykresem pierwszego równania) mają dwa punkty wspólne z prostą y=x-7:
\((4;-3)\;\;oraz\;\;(3;-4)\)
Odpowiedź:
Układ ma dwa rozwiązania.
\(x+y=1\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;x+y=-1\)
Z każdego z tych równań utwórz równanie prostej:
\(y=-x+1\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;y=-x-1\)
Rysujesz dwie proste równoległe ,są one wykresem równania pierwszego.
Teraz wzór na y z drugiego równania:
\(y=x-7\)
Proste równoległe (są one wykresem pierwszego równania) mają dwa punkty wspólne z prostą y=x-7:
\((4;-3)\;\;oraz\;\;(3;-4)\)
Odpowiedź:
Układ ma dwa rozwiązania.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.