Równanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaczylija232
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 maja 2009, 11:44

Równanie z parametrem

Post autor: jaczylija232 »

Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności kwadratów pierwiastków równania x*2 + mx + 1 = 0 jest równa 7??
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{1}{x_1^2}+\frac{1}{x_2^2}=\frac{x_1^2 + x_2^2}{(x_1x_2)^2}=\frac{(x_1+x_2)^2- 2x_1x_2}{(x_1x_2)^2\)

\(\ x_1+x_2=-m\)
\(\ x_1x_2=1\)
wstawiamy do pierwszego związku i otrzymujemy \(\ m^2-2=7\) stąd \(\ m^2=9\) czyli m=3 lub m=-3
ODPOWIEDZ