Równania z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaczylija232
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 maja 2009, 11:44

Równania z parametrem

Post autor: jaczylija232 »

Dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie jeden pierwiastek, znajdź go.
a)\(mx^2+2(m-1)x+m-3=0\)
b) \(x^2-mx+2=0\)
c) \(x^2+mx+m+3=0\)
d) \(mx^2-2mx+5m-12=0\)
e)\((8m-11)x^2-5x+m-1=0\)
f) \((m-1)x^2 - 2(m-1)x+m-2=0\)
g) \((m+1)x^2-2x+m-1=0\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Równanie kwadratowe ma dokładnie jeden pierwiastek, gdy \(\Delta=0\).
Obliczasz deltę i przyrównujesz do zera.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ