symbol Newtona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 28 wrz 2009, 19:31
- Podziękowania: 24 razy
symbol Newtona
1.Wyznacz wszystkie liczby n spełniające nierówność \({ n\choose 3} + { n\choose 4} < { n+1\choose 3 }\)
2.Wyznacz liczbę naturalną n dla której spełnione są jednocześnie nierówności \({ n\choose 8}> { n\choose 7}\)oraz \({ n\choose 8} > { n\choose 9}\)
3.Rozwiąż nierówności
a)\({ n\choose4 } > { n\choose 5}\)
b)\({ n\choose n-4} < {n \choose n-3}\)
2.Wyznacz liczbę naturalną n dla której spełnione są jednocześnie nierówności \({ n\choose 8}> { n\choose 7}\)oraz \({ n\choose 8} > { n\choose 9}\)
3.Rozwiąż nierówności
a)\({ n\choose4 } > { n\choose 5}\)
b)\({ n\choose n-4} < {n \choose n-3}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2011, 19:49 przez Mateus19071993, łącznie zmieniany 1 raz.
\({n \choose 3} + {n \choose 4} < {n+1 \choose 3} \\n\ge4\\\frac{n(n-1)(n-2)}{2\cdot3}+\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)}{2\cdot3\cdot4}<\frac{(n+1)n(n-1)}{2\cdot3}\ /\cdot2\cdot3\cdot4\\4n(n-1)(n-2)+n(n-1)(n-2)(n-3)<4n(n+1)(n-1)\ /:n(n-1)\\4n-8+n^2-5n+6-4n-4<0\\n^2-5n-6<0\\(n-6)(n+1)<0\\n\in(-1;\ 6)\\n\ge4\\n\in \left\{4,\ 5 \right\}\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 145
- Rejestracja: 09 cze 2011, 09:23
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 84 razy
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Mój kolega zrobił to tak i nie wie gdzie jest błąd:
\({ n\choose 3}= \frac{n!}{3!(n-3)!} \\ { n\choose 4} = \frac{n!}{4!(n-4)!} \\ {n+1 \choose 3}= \frac{(n+1)!}{3!(n-2)!}\) \(\frac{n!}{3!(n-3)!} +\frac{n!}{4!(n-4)!} < \frac{(n+1)!}{3!(n-2)!} \\ \frac{4n!(n-2)}{4!(n-2)!} + \frac{n!(n-3)(n-2)}{4!(n-2)!}- \frac{4(n+1)!}{4!(n-2)!}<0 \\ \frac{4n! \left( n-2+n-3+n-2-n-1\right) }{4!(n-2)!}<0 \\ \frac{4n!(2n-8)}{4!(n-2)!}<0 \\ \frac{(n-1)(n)(2n-8)}{6}<0 \wedge n>0\\ n\in(1,4)\)
\({ n\choose 3}= \frac{n!}{3!(n-3)!} \\ { n\choose 4} = \frac{n!}{4!(n-4)!} \\ {n+1 \choose 3}= \frac{(n+1)!}{3!(n-2)!}\) \(\frac{n!}{3!(n-3)!} +\frac{n!}{4!(n-4)!} < \frac{(n+1)!}{3!(n-2)!} \\ \frac{4n!(n-2)}{4!(n-2)!} + \frac{n!(n-3)(n-2)}{4!(n-2)!}- \frac{4(n+1)!}{4!(n-2)!}<0 \\ \frac{4n! \left( n-2+n-3+n-2-n-1\right) }{4!(n-2)!}<0 \\ \frac{4n!(2n-8)}{4!(n-2)!}<0 \\ \frac{(n-1)(n)(2n-8)}{6}<0 \wedge n>0\\ n\in(1,4)\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re:
Mam problem z tym samym zadaniem to moze nie bede zakladac nowego tematu tylko tu napisze.
\({n \choose 3} + {n \choose 4} < {n+1 \choose 3} \\n\ge4\\\frac{n(n-1)(n-2)}{2\cdot3}+\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)}{2\cdot3\cdot4}\)
Moglby mi ktos wytlumaczyc te przejscie ? Glownie chodzi mi o to ze nie ma zadnych silni.
\({n \choose 3} + {n \choose 4} < {n+1 \choose 3} \\n\ge4\\\frac{n(n-1)(n-2)}{2\cdot3}+\frac{n(n-1)(n-2)(n-3)}{2\cdot3\cdot4}\)
Moglby mi ktos wytlumaczyc te przejscie ? Glownie chodzi mi o to ze nie ma zadnych silni.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: symbol Newtona
\({n \choose 3} + {n \choose 4} < {n+1 \choose 3}
\frac{n!}{(n-3)! \cdot 3!}+\frac{n!}{(n-4)! \cdot 4!}<\frac{(n+1)!}{(n-2)! \cdot 3!}
\frac{n!}{(n-4)!(n-3) \cdot 3!}+\frac{n!}{(n-4)! \cdot 3!\cdot 4}<\frac{n!(n+1)}{(n-4)!(n-3)(n-2) \cdot 3!}
\frac{1}{n-3}+\frac{1}{4}<\frac{n+1}{(n-3)(n-2)}\)
\frac{n!}{(n-3)! \cdot 3!}+\frac{n!}{(n-4)! \cdot 4!}<\frac{(n+1)!}{(n-2)! \cdot 3!}
\frac{n!}{(n-4)!(n-3) \cdot 3!}+\frac{n!}{(n-4)! \cdot 3!\cdot 4}<\frac{n!(n+1)}{(n-4)!(n-3)(n-2) \cdot 3!}
\frac{1}{n-3}+\frac{1}{4}<\frac{n+1}{(n-3)(n-2)}\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Pokażę Ci pełny zapis
\(\frac{n!}{8!(n-8)!}>\frac{n!}{7!(n-7)!}\)
Będzie mnożenie obu stron przez
\(8!(n-7)!=7!\cdot 8\cdot (n-8)!\cdot (n-7)\)
Ta postać idzie do licznika,ale po lewej opłaca się (n-8)!,zaś po prawej wygodnie będzie zachować (n-7)!.
Przy takim zapisie łatwiej się skraca.
Irena zrobiła to natychmiast,żeby uniknąć klikania...
\(\frac{n!\cdot 8!\cdot (n-8)!\cdot (n-7)}{8!\cdot (n-8)!}>\frac{n!\cdot 7!\cdot 8\cdot (n-7)!}{7!(n-7)!}\)
Otrzymujesz "natychmiast"
\(n!\cdot (n-7)>n!\cdot 8\;/:n!\\
n>15\)
\(\frac{n!}{8!(n-8)!}>\frac{n!}{7!(n-7)!}\)
Będzie mnożenie obu stron przez
\(8!(n-7)!=7!\cdot 8\cdot (n-8)!\cdot (n-7)\)
Ta postać idzie do licznika,ale po lewej opłaca się (n-8)!,zaś po prawej wygodnie będzie zachować (n-7)!.
Przy takim zapisie łatwiej się skraca.
Irena zrobiła to natychmiast,żeby uniknąć klikania...
\(\frac{n!\cdot 8!\cdot (n-8)!\cdot (n-7)}{8!\cdot (n-8)!}>\frac{n!\cdot 7!\cdot 8\cdot (n-7)!}{7!(n-7)!}\)
Otrzymujesz "natychmiast"
\(n!\cdot (n-7)>n!\cdot 8\;/:n!\\
n>15\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.