Wyznacz wartosc parametru a,b

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adamusos
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 28 kwie 2009, 23:03

Wyznacz wartosc parametru a,b

Post autor: adamusos »

Dla jakich wartosci a,b zbiorem rozwiazan nierownosci:
\((2a-b)x^{2} + (b-a^{2})x +2a -3 > 0\) z niewiadoma x jest przedzial \((- nieskonczonosc ; 1)\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

musą być spełnione warunki:
2a-b=0 i b-a^2 < 0 i (2a-b)*1^2 + (b-a^2)*1 +2a-3 = 0

odp.: a = - pierwiastek z 3 i b = -2*pierwiastek z 3
ODPOWIEDZ