zadanie2 równania trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulinka18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 kwie 2009, 16:22

zadanie2 równania trygonometryczne

Post autor: paulinka18 »

oblicz:
a) 4 cos60' - sin30' - cos30' - sin60'
b) (tg60' - sin30') * ( cos60;' - ctg60')

Uzasadnij tozsamosc:
c) \(cos\)\(\alpha\) + \(cos^{2}\) \(\alpha\) = \(\frac{ctg\alpha}{sin\alpha}\)

d) \(cos\alpha\) * \(\frac{tg\alpha}{sin\alpha}\) = \(1\)
niezapominajka4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 kwie 2009, 10:06

Post autor: niezapominajka4 »

1. a. 3- 2pierw. z 3 / 2
b. 8 pierw. z 3 - 15/12
niezapominajka4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 kwie 2009, 10:06

Post autor: niezapominajka4 »

d. tg alfa= sin alfa/ cos alfa, podstawiasz to do tego równania i potem wychodzi sin alfa/ sin alfa= 1
ODPOWIEDZ