rozwiąż równania kwatradowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

rozwiąż równania kwatradowe

Post autor: ewelka-6 »

\(3x^6-7x^3+2=0\)

\(x^6-2x^3+1=0\)

\(3x+2 \sqrt{x}+1=0\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

1).i 2) zastosuj podstawienie: x^3 = t
odp. do 1). x = pierwiastek stopnia 3 z (1/3) lub x = pierwiastek stopnia 3 z 2
odp. do 2). x =1

3). zastosuj podstawienie: pierwiastek z x = t i t>lub równe 0
odp.: brak rozwiązań
ODPOWIEDZ