Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązanie (x,y) układu równań
mx - 4y = cos^2 (10) + cos^2 (100) + m
2x + 2y = -1
spełnia warunki: x > 0 i y < 0
układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(cos^2 10^o + cos^2 100^o=cos^2 10^o + cos^2 (90^o+10^o)=cos^2 10^o +(-sin 10^o)^2=cos^2 10^o +sin^2 10^o=1\)
\({\\2x + 2y = -1\)
\(\begin{cases} mx-4y=1+m\\ 2x + 2y = -1\end{cases}\)
Metoda przeciwnych wspłczynników
\(\begin{cases} x=\frac{m-1}{m+4}\\ y=-\frac{3m+2}{2(m+4)}\end{cases}\\
m\ne-4\)
Musisz rozwiązać układ nierówności:
\(\begin{cases} \frac{m-1}{m+4}>0\\ -\frac{3m+2}{2(m+4)}<0\end{cases}\)
\({\\2x + 2y = -1\)
\(\begin{cases} mx-4y=1+m\\ 2x + 2y = -1\end{cases}\)
Metoda przeciwnych wspłczynników
\(\begin{cases} x=\frac{m-1}{m+4}\\ y=-\frac{3m+2}{2(m+4)}\end{cases}\\
m\ne-4\)
Musisz rozwiązać układ nierówności:
\(\begin{cases} \frac{m-1}{m+4}>0\\ -\frac{3m+2}{2(m+4)}<0\end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.