Układ 3 równań - zadanko z elektrotechniki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Faradiusz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 13 kwie 2008, 18:45

Układ 3 równań - zadanko z elektrotechniki

Post autor: Faradiusz »

Wartości z lewej strony (te z primem) znam. Chcę wyznaczyć R1, R2, R3. Czy jest to możliwe w matematyczny sposób?
Obrazek
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(R_{1}=\frac{R'_{1}^2-2R'_{1}(R'_{2}+R'_{3})+R'_{2}^2-2R'_{2}R'_{3}+R'_{3}^2}{2(R'_{1}-R'_{2}-R'_{3})}\\R_{2}=-\frac{R'_{1}^2-2R'_{1}(R'_{2}+R'_{3})+R'_{2}^2-2R'_{2}R'_{3}+R'_{3}^2}{2(R'_{1}-R'_{2}+R'_{3})}\\R_{3}=-\frac{R'_{1}^2-2R'_{1}(R'_{2}+R'_{3})+R'_{2}^2-2R'_{2}R'_{3}+R'_{3}^2}{2(R'_{1}+R'_{2}-R'_{3})}\)

\(R_{1}+R_{2}+R_{3}\ne0\)


Rozwiązał mi to program, więc kolejnych przejść nie mam.
Mam nadzieję, że nie pomyliłam się przepisując te indeksy.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Faradiusz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 13 kwie 2008, 18:45

Post autor: Faradiusz »

Straszne to jest :( No ale jednak się da. W każdym bądź razie chyba działa, bo obliczenia w drugą stronę zwracają wyjściowe wyniki.

Dzięki, Aniu i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Jeżeli musisz mieć całe rozwiązanie układu daj znać.
Jakoś da się to rozwiązać.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ