rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma83
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 23 mar 2009, 09:11

rozwiąż nierówność

Post autor: matma83 »

Rozwiąż nierówność \(2x+\frac{4x}{x-3}+\frac{8x}{(x-3)^2}+...<5\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Lewa strona to ciąg geometryczny o ilorazie \(\frac{2}{x-3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ