Dane jest równanie \(x^2+mx+m-1=0\) z niewiadomą x . Uzasadnij, że dla każdej liczby
całkowitej m wszystkie rozwiązania tego równania są liczbami całkowitymi.
Jak takie zadania rozwiązywać, bo nie mam pomysłu. Pewnie rozwiązanie jest proste tylko trzeba na nie wpaść. Z góry dzięki za pomoc.
Udowodnij. Funkcja kwadratowa.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anhilatorlukas
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18
- anhilatorlukas
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18
\(x^2+mx+m-1=0\)
\(Delta=m^2-4m+4=(m-2)^2\)
\(sqrt{Delta}=m-2\)
\(x_1=frac{-m-m+2}{2}=-m+1\)
\(x_2=frac{-m+m-2}{2}=-1\)
Jak widac gdy \(min C\), to \(x_1in C\) i \(x_2in C\)
edit: Tak, to o to chodzilo. Podczas pisania tego posta nie zauwazylem ze juz ty napisales .
\(Delta=m^2-4m+4=(m-2)^2\)
\(sqrt{Delta}=m-2\)
\(x_1=frac{-m-m+2}{2}=-m+1\)
\(x_2=frac{-m+m-2}{2}=-1\)
Jak widac gdy \(min C\), to \(x_1in C\) i \(x_2in C\)
edit: Tak, to o to chodzilo. Podczas pisania tego posta nie zauwazylem ze juz ty napisales .
Ostatnio zmieniony 11 maja 2008, 22:24 przez psikus, łącznie zmieniany 1 raz.
- anhilatorlukas
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: