Wykładnicza-pierwiastkowanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KMGWroc
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 kwie 2009, 19:56

Wykładnicza-pierwiastkowanie

Post autor: KMGWroc »

Otóż problem jest następujący:
x^5050=2^5050
W odpowiedziach podali, że x=2. Tylko że ja całe życie żyłam w przeświadczeniu że jak pierwiastkujemy pierwiastkiem parzystym to podajemy jeszcze liczbę przeciwną (tu: -2). Zgłupiałam... Zatem proszę autorytety forumowe o rozwianie mych wątpliwości ;)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Tu się nic nie pierwiastkuje, tu się porównuje podstawy potęg.
x=2
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
KMGWroc
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 kwie 2009, 19:56

Post autor: KMGWroc »

Dzięki :)
ODPOWIEDZ