parametr w nierówności + sin 75

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

parametr w nierówności + sin 75

Post autor: Majka123 »

zad. 1
Okreś liczbę rozwiązań w zależności od parammetru a ( [..] - wart. bezwzględna )
\([ 2x^2-3x ] <= a\)

zad2
Oblicz sin 75
philip90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2009, 12:52

Post autor: philip90 »

zad 1 narysuj wykres modułu i metodą cięć uzyskasz liczbę rozwiązań

zad 2 sin75 = sin(90 - 15) = cos 15

cos 15 = pierw [(1+cos30)/2] = pierw (2+pierw30)/2
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

sin75 = sin (45 + 30) = sin45*cos30 + sin30*cos45

wstaw wartości i wykonaj działania
philip90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2009, 12:52

Post autor: philip90 »

o rzeczywiście koleżanka lepiej wymyśliła ;)
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

Post autor: Majka123 »

ale czy rozwiąznie nierówności różnić się będzie od równości ? tzn jak rozwiązuje równość to rzeczywiście rysuje wykres, ale czy przy nierówności robie tak samo ??
ODPOWIEDZ