Równania i nierówności - zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równania i nierówności - zadania
Znów wróciłam tutaj i ponownie proszę o pomoc w zadaniach. Są to kolejne prace zaliczeniowe dla bliskiej mi osoby. Ja postaram się nad tym posiedzieć. Jednak wolałabym mieć do czego porównać czy zrobiłam dobrze. Nie wiem też czy wszystkie będę w stanie zrobić. Zadania zeskanowałam ponieważ sądzę, że będą tak bardziej czytelne. Mam 3 zestawy. Zakładam 3 tematy osobne jeśli ma być w jednym to proszę moderatora o scalenie. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Muszę mieć uzasadniony dany wybór nie tylko wskazane czy ma być a czy b czy c.
Muszę mieć uzasadniony dany wybór nie tylko wskazane czy ma być a czy b czy c.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
\(a^2-b^2\)-różnica kwadratów
\((a^2-b^2)+0,30(a^2-b^2)=1,3(a^2-b^2)=1,3a^2-1,3b^2\)
2.
\(\frac{1}{x}-\frac{1}{y}=\frac{1}{z}\\
\frac{1}{x}=\frac{1}{z}+\frac{1}{y}\\
\frac{1}{x}=\frac{y}{yz}+\frac{z}{yz}\\
\frac{1}{x}=\frac{y+z}{yz}\\
x=\frac{yz}{y+z}\\\)
3.
\(\{3y-ax=5\\4x-6y=-10\)
\(\{-ax+3y=5 \ / \cdot (-2)\\4x-6y=-10\)
\(\{2ax-6y=-10\\4x-6y=-10\)
2ax=4x
a=2
4.
\(-\frac{1}{2}x^2-10=-1\\
-\frac{1}{2}x^2-10+1=0\\
-\frac{1}{2}x^2-9=0\\
x^2+18=0\)
5.
Aby równanie miało dwa rozwiązania musi być spełniony warunek\(\Delta>0\)
\(x^2-\frac{5}{3}+\frac{2}{3}=0 \ /\cdot3\\
3x^2-5x+2=0\\
\Delta=(-5)^2-4\cdot 3\cdot 2\\
\Delta=25-24\\
\Delta=1>0\)
6.
\(4x-9x(x+1)<4-(3x+1)^2\\
-9x^2-5x<4-9x^2-6x-1\\
-9x^2-5x+9x^2+6x<3\\
x<3\\
x \in (-\infty ; 3)\)
7.
\(\{y-2x=3\\x^2-y^2=0\)
\(\{y=2x+3\\x^2-y^2=0\)
\(\{y=2x+3\\x^2-(2x+3)^2=0\)
\(\{y=2x+3\\x^2-4x^2-12x-9=0\)
\(\{y=2x+3\\-3x^2-12x-9=0 \ /:(-3)\)
\(\{y=2x+3\\x^2+4x+3=0\)
\(\Delta=4^2-4\cdot 1\cdot 3\\
\Delta=16-12\\
\Delta=4\\
\sqrt{\Delta}=2\\
x_{1}=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{-4-2}{2}=-3\\
x_{2}=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{-4+2}{2}=-1\)
\(\{x=-1\\y=2x+3\) lub \(\{x=-3\\y=2x+3\)
\(\{x=-1\\y=1\) lub \(\{x=-3\\y=-3\)
\(a^2-b^2\)-różnica kwadratów
\((a^2-b^2)+0,30(a^2-b^2)=1,3(a^2-b^2)=1,3a^2-1,3b^2\)
2.
\(\frac{1}{x}-\frac{1}{y}=\frac{1}{z}\\
\frac{1}{x}=\frac{1}{z}+\frac{1}{y}\\
\frac{1}{x}=\frac{y}{yz}+\frac{z}{yz}\\
\frac{1}{x}=\frac{y+z}{yz}\\
x=\frac{yz}{y+z}\\\)
3.
\(\{3y-ax=5\\4x-6y=-10\)
\(\{-ax+3y=5 \ / \cdot (-2)\\4x-6y=-10\)
\(\{2ax-6y=-10\\4x-6y=-10\)
2ax=4x
a=2
4.
\(-\frac{1}{2}x^2-10=-1\\
-\frac{1}{2}x^2-10+1=0\\
-\frac{1}{2}x^2-9=0\\
x^2+18=0\)
5.
Aby równanie miało dwa rozwiązania musi być spełniony warunek\(\Delta>0\)
\(x^2-\frac{5}{3}+\frac{2}{3}=0 \ /\cdot3\\
3x^2-5x+2=0\\
\Delta=(-5)^2-4\cdot 3\cdot 2\\
\Delta=25-24\\
\Delta=1>0\)
6.
\(4x-9x(x+1)<4-(3x+1)^2\\
-9x^2-5x<4-9x^2-6x-1\\
-9x^2-5x+9x^2+6x<3\\
x<3\\
x \in (-\infty ; 3)\)
7.
\(\{y-2x=3\\x^2-y^2=0\)
\(\{y=2x+3\\x^2-y^2=0\)
\(\{y=2x+3\\x^2-(2x+3)^2=0\)
\(\{y=2x+3\\x^2-4x^2-12x-9=0\)
\(\{y=2x+3\\-3x^2-12x-9=0 \ /:(-3)\)
\(\{y=2x+3\\x^2+4x+3=0\)
\(\Delta=4^2-4\cdot 1\cdot 3\\
\Delta=16-12\\
\Delta=4\\
\sqrt{\Delta}=2\\
x_{1}=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{-4-2}{2}=-3\\
x_{2}=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{-4+2}{2}=-1\)
\(\{x=-1\\y=2x+3\) lub \(\{x=-3\\y=2x+3\)
\(\{x=-1\\y=1\) lub \(\{x=-3\\y=-3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
8.
\(x\ne0\)
x-liczba
4x-czterokrotność liczby
\(\frac{1}{x}\)-odwrotnośc liczby
\(4x+\frac{1}{x}=-5 \ /\cdot x\\
4x^2+1=-5x\\
4x^2+5x+1=0\)
Delta i pierwiastki
9.
\(-2x^4-5x^2+25=0\\
x^2=t, \ t\ge0\\
-2t^2-5t+25=0\)
Musisz policzyć deltę i pierwiastki
powinno wyjść:
\(t_{1}=\frac{5}{2}\)
\(t_{2}=-5<0\)-odrzucamy
\(x^2=\frac{5}{2}\\
x^2-\frac{5}{2}=0\\
(x+\sqrt{\frac{5}{2}})(x-\sqrt{\frac{5}{2}})=0\)
\(x+\sqrt{\frac{5}{2}}=0\) lub \(x-\sqrt{\frac{5}{2}}=0\)
\(x=-\sqrt{\frac{5}{2}}\) lub \(x=\sqrt{\frac{5}{2}}\)
\(x=-\frac{\sqrt{10}}{2}\) lub \(x=\frac{\sqrt{10}}{2}\)
\(x\ne0\)
x-liczba
4x-czterokrotność liczby
\(\frac{1}{x}\)-odwrotnośc liczby
\(4x+\frac{1}{x}=-5 \ /\cdot x\\
4x^2+1=-5x\\
4x^2+5x+1=0\)
Delta i pierwiastki
9.
\(-2x^4-5x^2+25=0\\
x^2=t, \ t\ge0\\
-2t^2-5t+25=0\)
Musisz policzyć deltę i pierwiastki
powinno wyjść:
\(t_{1}=\frac{5}{2}\)
\(t_{2}=-5<0\)-odrzucamy
\(x^2=\frac{5}{2}\\
x^2-\frac{5}{2}=0\\
(x+\sqrt{\frac{5}{2}})(x-\sqrt{\frac{5}{2}})=0\)
\(x+\sqrt{\frac{5}{2}}=0\) lub \(x-\sqrt{\frac{5}{2}}=0\)
\(x=-\sqrt{\frac{5}{2}}\) lub \(x=\sqrt{\frac{5}{2}}\)
\(x=-\frac{\sqrt{10}}{2}\) lub \(x=\frac{\sqrt{10}}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
10. sinx/n=sinx=6: 40g - x
100g - 1,2
x=0,48
8,18-0,48=7,7
z+y=250 <=> z=250-y
0,03*y+0,032*(250-y)=7,7
0,03*y+8-0,032y=7,7
-0,002y=-0,3
y=150
z=100
Odp: Powinien dać 150ml naturalnego i 100ml wiśniowego i pomieszać z 40g płatków.
Znalazłam takie rozwiązanie. Nie rozumiem tego pierwszego zapisu. Kreska / symbolizuje w tym zapisie kreskę ułamkową? Jest to zadanie dobrze rozwiązane?
100g - 1,2
x=0,48
8,18-0,48=7,7
z+y=250 <=> z=250-y
0,03*y+0,032*(250-y)=7,7
0,03*y+8-0,032y=7,7
-0,002y=-0,3
y=150
z=100
Odp: Powinien dać 150ml naturalnego i 100ml wiśniowego i pomieszać z 40g płatków.
Znalazłam takie rozwiązanie. Nie rozumiem tego pierwszego zapisu. Kreska / symbolizuje w tym zapisie kreskę ułamkową? Jest to zadanie dobrze rozwiązane?
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Ten zapis jest chyba z jakiegoś innego zadania:
sinx/n=sinx=6:
Przyjmując, że 1ml jogurtu waży 1g, to będzie dobre rozwiązanie.
Zapisz to tylko trochę inaczej
10.
Obliczam ilość tłuszczu w 40g płatków
\(\frac{40\cdot1,2}{100}=0,48g\)
Obliczam ilośc tłuszczu w jogurtach
8,18-0,48=7,7g
Obliczam ilość jogurtów
x-ilośc jogurtu naturalnego
y-ilośc jogurtu wiśniowego
x+y-ilość jogurtu
250-ilość jogurtu
0,03x-ilość tłuszczu w jogurcie naturalnym
0,032y-ilość tłuszczu w jogurcie wiśniowym
0,03x+0,032y-ilość tłuszczu w jogurtach
7,7-ilość tłuszczu w jogurtach
\(\{x+y=250\\0,03x+0,032y=7,7\)
\(\{x=250-y\\0,03x+0,032y=7,7\)
\(\{x=250-y\\0,03(250-y)+0,032y=7,7\)
\(\{x=250-y\\7,5-0,03y+0,032y=7,7\)
\(\{x=250-y\\-0,03y+0,032y=7,7-7,5\)
\(\{x=250-y\\0,002y=0,2\)
\(\{x=250-y\\y=100\)
\(\{x=150\\y=100\)
Odp: Pan Szczupły powinien zmieszać 40g płatków z 150ml jogurtu naturalnego i 100ml jogurtu wiśniowego.
sinx/n=sinx=6:
Przyjmując, że 1ml jogurtu waży 1g, to będzie dobre rozwiązanie.
Zapisz to tylko trochę inaczej
10.
Obliczam ilość tłuszczu w 40g płatków
\(\frac{40\cdot1,2}{100}=0,48g\)
Obliczam ilośc tłuszczu w jogurtach
8,18-0,48=7,7g
Obliczam ilość jogurtów
x-ilośc jogurtu naturalnego
y-ilośc jogurtu wiśniowego
x+y-ilość jogurtu
250-ilość jogurtu
0,03x-ilość tłuszczu w jogurcie naturalnym
0,032y-ilość tłuszczu w jogurcie wiśniowym
0,03x+0,032y-ilość tłuszczu w jogurtach
7,7-ilość tłuszczu w jogurtach
\(\{x+y=250\\0,03x+0,032y=7,7\)
\(\{x=250-y\\0,03x+0,032y=7,7\)
\(\{x=250-y\\0,03(250-y)+0,032y=7,7\)
\(\{x=250-y\\7,5-0,03y+0,032y=7,7\)
\(\{x=250-y\\-0,03y+0,032y=7,7-7,5\)
\(\{x=250-y\\0,002y=0,2\)
\(\{x=250-y\\y=100\)
\(\{x=150\\y=100\)
Odp: Pan Szczupły powinien zmieszać 40g płatków z 150ml jogurtu naturalnego i 100ml jogurtu wiśniowego.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.