dla jakich wartości parametru k

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

dla jakich wartości parametru k

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:

Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań

\(\begin{cases} x+y=k \\ 3x-2y=2k-1 \end{cases}\)

jest taka para liczb
\((x,y) \\ |x| \le \frac{1}{2} \ i \ |y| \le \frac{1}{2}\)?

dziękuję
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(W=-5\\
W_{x}=-4k+1\\
W_{y}=-k-1\\
x=\frac{-4k+1}{-5}=\frac{4k-1}{5}\\
y=\frac{-k-1}{-5}=\frac{k+1}{5}\)


\(\{\frac{4k-1}{5} \le \frac{1}{2}\\ \frac{k+1}{5}\le \frac{1}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

jak Wx i Wy obliczyłaś?

Wwyszło mi również -5
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Masz wzory na tej stronie .pisz. Podawałam Ci je jakiś czas temu.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tak wiem, ale według tych wzorów mi wychodzi:

\(W _{x} =-7-2k\)

\(W _{y} =2k-13\)

i nie wiem dlaczego mam inaczej>?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(W_{x}\)
\(k \ \ \ \ \ \ \ \ \ 1\\
2k-1 \ -2\)


\(W_{y}\)
\(1 \ \ \ \ \ \ k\\
3 \ \ \ \ \ \ 2k-1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

no tak mój błąd,

ale wynik ma być taki:

\(k \in (- \frac{3}{8}, \frac{7}{8})\)

nie wiem jak do tego dojść?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Sprawdź czy dobrze spisałaś przykład, bo wychodzi

\(k \le \frac{7}{8}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ma być

\(k \in <- \frac{3}{8}, \frac{7}{8}>\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Oj, gapa ze mnie tam jest |x| i |y|


\(\{|\frac{4k-1}{5}| \le \frac{1}{2}\\ |\frac{k+1}{5}|\le \frac{1}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

i co teraz?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Rozwiązujesz pierwszą nierównośc z wartością bezwzględną, potem drugą, a potem szukasz częsci wspólnej
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a to już mi wychodzi, nie wiedziałam, że to ma być częśc wspólna, od czego to zależy, że ma być część wspólna?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Bo w treści zadania było podane, że |x| i |y| mają spełniać jakiś tam warunek
i to częśc wspólna
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ