proszę o pomoc:
Wyznacz te wartości parametrów a i b, dla których układ równań:
\(\begin{cases} (a-1)x-2y=b \\ 4x-(a+1)y=a \end{cases}\)
jest sprzeczny
dziękuję
wartości parametrów a i b
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
wyznacznik W=-(a-3)(a+3)
Wx=-ab-b+2a
Wy=a^2-a-4b
układ jest sprzeczny gdy W=0 i (Wx różny od 0 lub Wy różny od 0)
W=0 jeżeli a=3 lub a=-3
jeżeli a=3 to Wx=-4b+6 i Wx różny od 0 gdy b różne od 3/2
jeżeli a=-3 to Wx=2b-6 i Wx różny od 0 gdy b różne od 3
odpowiedź: dany układ jest sprzeczny gdy a=3 i b różne od 3/2 oraz gdy a=-3 i b różne od 3
Wx=-ab-b+2a
Wy=a^2-a-4b
układ jest sprzeczny gdy W=0 i (Wx różny od 0 lub Wy różny od 0)
W=0 jeżeli a=3 lub a=-3
jeżeli a=3 to Wx=-4b+6 i Wx różny od 0 gdy b różne od 3/2
jeżeli a=-3 to Wx=2b-6 i Wx różny od 0 gdy b różne od 3
odpowiedź: dany układ jest sprzeczny gdy a=3 i b różne od 3/2 oraz gdy a=-3 i b różne od 3