układ równań-wartośc parametru m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

układ równań-wartośc parametru m

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:

Dla jakich wartosci parametru m (\(m \in R\)) układ równań z niewiadomymi x i y jest oznaczony, nieoznaczony, sprzeczny? W przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.

\(\begin{cases} (m+1)x+(m-1)y=m ^{2} +1 \\ (m-1)x+(m+1)y=m ^{2}-1 \end{cases}\)

\(W= (m+1)(m+1)-(m-1)(m-1)\)

\(W _{x}=(m ^{2} +1)(m+1)-(m-1)(m ^{2} -1)\)

\(W _{y}= (m+1)(m ^{2}-1)-(m-1)(m ^{2}+1)\)

\(x= \frac{(m ^{2} +1)(m+1)-(m-1)(m ^{2} -1)}{(m+1)(m+1)-(m-1)(m-1)}\)

\(y= \frac{(m+1)(m ^{2}-1)-(m-1)(m ^{2}+1)}{(m+1)(m+1)-(m-1)(m-1)}\)

nie potrafię poradzic sobie z obliczeniem x i y

dziekuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

już mi wyszło
\(W=(m+1)^2-(m-1)^2=(m+1+(m-1))(m+1-(m-1))=2m \cdot 2=4m\\
W_x=(m^2+1)(m+1)-(m-1)(m+1)(m-1)=(m^2+1)(m+1)-(m-1)^2(m+1)=\\(m+1)(m^2+1-(m-1)^2)=\\
(m+1)(m^2+1-m^2+2m-1)=(m+1) \cdot 2m=2m(m+1)\)

podobnie \(W_y\)
ODPOWIEDZ