Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m

Post autor: ewelka-6 »

\((2-m)x-2m=3\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\((2-m)x-2m=3\\
(2-m)x=2m+3\\
x=\frac{2m+3}{2-m}\)


\(m\ne2\)- jedno rozwiązanie
\(m=2\)-sprzeczne
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ