Używając symbolu wartości bezwzględnej zapisz warunek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Używając symbolu wartości bezwzględnej zapisz warunek

Post autor: ewelka-6 »

\(x\in(-8,-3) \vee (3,8)\)

\(x=(-5) \vee x=5\)

\(-3 < x \le 5\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
3<|x|<8
2.
|x|=5
3.
jest błąd w zapisie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

1. | |x| - 5.5 | < 2.5
3. | x - 1 | <= 4 dałoby -3 <= x <= 5
ODPOWIEDZ