rozwiąż równanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

rozwiąż równanie z parametrem

Post autor: ewelka-6 »

\(\frac{3m+x}{2}= \frac{m- \sqrt{2}x}{3}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2009, 18:26 przez ewelka-6, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Czy ten x po prawej stronie ma być pod pierwiastkiem?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

na krzyż, zredukować i zostanie:
3x + pierw(8)*pierw(x) + 7m = 0

podstawienie: x = t^2
3t^2 + pierw(8)*t + 7m = 0

a później delta, t1 i t2 :)

wynik jest tak straszny że chyba źle przepisany przykład :P
ODPOWIEDZ