równania i nierówności z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lilka146
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2009, 17:48

równania i nierówności z parametrem

Post autor: lilka146 »

Oblicz, dla jakich wartości parametru m suma odwrotności rozwiązań równania x^2+2x-(m^2+1)=0 jest największa.


Wykres funkcji y=mx przecina parabolę y=x^2+k w dwóch punktach. Pierwsze współrzędne tych punktów to x1 i x2 Okazuje się że (niezależnie od wartości parametru k) x1+x2=m oraz że (niezależnie od wartości parametru m) x1*x2=k

Przeczytaj ciekawostkę i udowodnij opisane w niej zależności między liczbami x1 i x2 oraz parametrami k


Z góry dziękuję ;*
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

równania i nierówności z parametrem

Post autor: eax »

1) zauważ, że suma odwrtotności pierwiastków, po sprowadzeniu do wspólnego mianownika tworzy takie wyrażenie, że można zastosować wzory Viete'a
lilka146
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2009, 17:48

Post autor: lilka146 »

czyli takie coś 1/x1+1/x2 takie coś?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ciekawostka
\(x^2+k =mx\\
x^2 -mx+k=0\)

\(x_{1}+x_{2}=-\frac{b}{a}=-\frac{-m}{1}=m\)
\(x_{1}\cdot x_{2}=\frac{c}{a}=\frac{k}{1}=k\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ