układ równanń
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
mam taki układ równań:
\(\begin{cases} x-my=1 \\ mx-y=1 \end{cases}\)
\(W=m ^{2}-1\)
\(W _{x} =m-1\)
\(x= \frac{1}{m+1}\)
\(W _{y} =1-m\)
i tu nie wiem jak mam przekształcić, co poskracać w y
\(y= \frac{1-m}{m ^{2}-1 }\)
aby był wynik:
\(\frac{-1}{m+1}\)
i jeszcze jedno pytanie:
dla tego samego układu równań:
\(\begin{cases} x-my=1 \\ mx-y=1 \end{cases}\)
dla \(m=1\)
układ jest nieoznaczony - to pojmuję,
ale nie wiem dlaczego spełnia go para liczb:
\((x,x-1),\)
\(x \in R\)
?
dziekuję
\(\begin{cases} x-my=1 \\ mx-y=1 \end{cases}\)
\(W=m ^{2}-1\)
\(W _{x} =m-1\)
\(x= \frac{1}{m+1}\)
\(W _{y} =1-m\)
i tu nie wiem jak mam przekształcić, co poskracać w y
\(y= \frac{1-m}{m ^{2}-1 }\)
aby był wynik:
\(\frac{-1}{m+1}\)
i jeszcze jedno pytanie:
dla tego samego układu równań:
\(\begin{cases} x-my=1 \\ mx-y=1 \end{cases}\)
dla \(m=1\)
układ jest nieoznaczony - to pojmuję,
ale nie wiem dlaczego spełnia go para liczb:
\((x,x-1),\)
\(x \in R\)
?
dziekuję
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(y= \frac{1-m}{m ^{2}-1 }\\celia11 pisze: i tu nie wiem jak mam przekształcić, co poskracać w y
\(y= \frac{1-m}{m ^{2}-1 }\)
aby był wynik:
\(\frac{-1}{m+1}\)
y=\frac{1-m}{(m-1)(m+1)}\\
y=-\frac{1-m}{(-m+1)(m+1)}\\
y=-\frac{1-m}{(1-m)(m+1)}\\
y=-\frac{1}{m+1}\\
y=\frac{-1}{m+1}\)
\(\begin{cases} x-my=1 \\ mx-y=1 \end{cases}\)celia11 pisze: ale nie wiem dlaczego spełnia go para liczb:
\((x,x-1),\)
\(x \in R\)
dla \(m=1\)
układ przyjmuje postać:
\(\begin{cases} x-y=1 \\ x-y=1 \end{cases}\)
\(\begin{cases} y=x-1 \\ x-y=1 \end{cases}\)
Rozwiązaniem są wszystkie punkty należące do wykresu funkcji y=x-1, każdy z tych punktów ma więc współrzędne (x,x-1)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.