Równanie czwartego stopnia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adzis90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2009, 00:17

Równanie czwartego stopnia

Post autor: adzis90 »

\(12x^4+7x^3+7x-12=0\)
Dziekuje;]
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(12x^4 + 7x^3 + 7x - 12 = 0\)
\(12(x^4 - 1) + 7x(x^2 + 1) = 0\)
\(12(x^2 - 1)(x^2 + 1) + 7x(x^2 + 1) = 0\)
\((x^2 + 1)(12(x^2 - 1) + 7x) = 0\)

pierwszy nawias zawsze dodatni, brak rozwiązania, drugi trzeba wymnożyć i z delty obliczyć dwa pierwiastki
ODPOWIEDZ