równanie liniowe z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

i jeszcze jedan przykład:

e)

\(|m-1| \cdot |x+2|=|x+2| + 2\)

\(|m-1| \cdot |x+2|-|x+2|=2\)

\(|x+2| \cdot (|m-1|-1)=2\)

\(|x+2|= \frac{2}{|m-1|-1}\)

i nie wiem co dalej?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

chyba mi wyszło:

m>2

m<0
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

w przykładzie a) nie musisz dawać warunki (...) > 0 ponieważ to wyrażenie o którym piszesz zawsze będzie większe od 0 i dlatego raz ten warunek musi być a raz nie :) o czym już pisała ania
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, 21:01 przez Pol, łącznie zmieniany 1 raz.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale z tym przykładem to juz w ogóle nie wiem co zrobić?

\(|m+2| \cdot |x-3|=|2x-6|-1\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

|m+2| * |x-3| = |2x-6| - 1
|m+2| * |x-3| = 2 * |x-3| - 1
|m+2| * |x-3| - 2 * |x-3| = - 1
|x-3| (|m+2| - 2) = -1
|x-3| = -1 / (|m+2| - 2)

z tego wynika że musi być spełnione
|m+2| - 2 < 0
|m+2| < 2
m należy (-4, 0)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję, już mi też tak wyszło i to jest prawidłowy wynik:)

ale jeszcze wrócę, do tego kiedy wstawiamy ten warunek: ...>0

nadal tego nie pojmuję:(
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

skoro po lewej stronie mamy np |x| a po prawej jakieś wyrażenie ze zmienną "m" to żeby miało to ręce i nogi, wyrażenie ze zmienną "m" musi być dodatnie lub równe zeru (aby mogło być równe lewej stronie czyli |x| dla jakiegoś tak x)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

rozpatruj >0 we wszystkich
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

to czym się różni:
a)

\(|x|= \frac{1}{|m+1|+1}\)
i tu nie ma warunku
\(\frac{1}{|m+1|+1}>0\)

b)

\(|x|= \frac{2}{|m|-1}\)

i tu jest warunek:
\(\frac{2}{|m|-1}>0\)

czy dlatego, że w tym przykładzie jest poza wartościa bezwzględną - 1 w mianowniku?

a w przykładzie jest +1?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, 21:20 przez celia11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

we wszystkich to raczej >= 0 ;)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Niekiedy starczy tylko > ;)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

przykład a), warunek "zbędny" bo spełnia go każde "m"
przykład b), warunek konieczny, bo są "m" które go nie spełniają
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, 21:21 przez Pol, łącznie zmieniany 1 raz.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

to czym się różni:
a)

\(|x|= \frac{1}{|m+1|+1}\)
i tu nie ma warunku
\(\frac{1}{|m+1|+1}>0\)

b)

\(|x|= \frac{2}{|m|-1}\)

i tu jest warunek:
\(\frac{2}{|m|-1}>0\)

czy dlatego, że w tym przykładzie jest poza wartościa bezwzględną - 1 w mianowniku?

a w przykładzie jest +1?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a) chciałam skrócić rozwiązanie, prawa strona będzie zawsze > 0
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

Pol pisze:przykład a), warunek "zbędny" bo spełnia go każde "m"
przykład b), warunek konieczny, bo są "m" które go nie spełniają
ale trzeba to wiedzieć kiedy spełaniją a kiedy nie:(
ODPOWIEDZ